Šťavnatá grilovaná zelenina? Tohto postupu sa držte!

Nie len mäso sa hodí na gril. Odľahčite svoj letný jedálny lístok a pridajte k mäsu tiež paradajky, baklažán alebo napríklad banány. V tomto článku vám poradíme, ako pripraviť zeleninu na grile tak, aby sa po nej oblizovali aj zarytí mäsožravci.

Šťavnatá grilovaná zelenina Tohto postupu sa držte!
Šťavnatá grilovaná zelenina Tohto postupu sa držte! (Foto: unsplash.com)

Zvoľte správny druh zeleniny

Najobľúbenejšími zeleninovými pochúťkami na slovenských griloch sú paradajky, šampiňóny, papriky a cukety, no rozhodne nie sú jediné. Na rošt sa hodí tiež baklažán, cibuľa, obyčajné alebo sladké zemiaky, kukurica, fazuľové struky, patizón, zeler, mrkva, kaleráb či špargľa.

Ako na jej prípravu

paradajka : grilujte vcelku alebo ju rozkrojte na polovicu, cherry paradajky napichnite na ihlu,
paprika : grilujte rozkrojené na štvrťky,
šampióny : grilujte ich nakrájané maximálne na štvrťky,
cuketa a baklažán : neošúpané ich nakrájajte na centimeter hrubé kolieska a nikdy ich nesoľte, aby nepustili vodu,
cibuľa : buď ju pokrájajte na šestiny alebo na centimeter hrubé kolieska,
zemiaky, sladké zemiaky, kaleráb, zeler a patizón : krájajte na centimeter hrubé kolieska,
kukurica : krátko predvarte a pri grilovaní ju potierajte maslom,
mrkva : nakrájajte ju na menšie kúsky,
fazuľové struky : grilujte spoločne s mäsom alebo slaninou, aby sa nevysušili,
špargľa : odkrojte spodnú drevnatú časť a grilujte vcelku.

Čo sa na gril nehodí

Ide o zeleninu ako šalátová uhorka, brokolica, karfiol, chren, reberbora, špenát, kapusta a šaláty (okrem rímskeho).