2 sladké pochúťky z kvetov púpavy, ktoré si obľúbite

Kvety z púpav nie je možné sušiť, preto je najlepšie, keď ich využijete pekne začerstva. Väčšinou sa z nich vyrábajú sladké pochúťky, ako je napríklad med alebo sorbet. Ako na ne?

2 sladké pochúťky z kvetov púpavy, ktoré si obľúbite
2 sladké pochúťky z kvetov púpavy, ktoré si obľúbite (Foto: unsplash.com)

Púpavový med
Na med z púpavy budete potrebovať asi 400 žltých hlavičiek púpavy. Postup: Kvety dôkladne umyte vodou a dajte ich do hrnca. Zalejte asi 1,5 litrom vody, pridajte pár plátkov umytého citróna a dajte variť na 10–15 minút.

Ak chcete, môžete pridať do hrnca aj škoricu. Po 15 minútach odstavte z ohňa a nechajte kvety ďalších 24 hodín lúhovať. Druhý deň púpavový „vývar” preceďte cez plátno a pridajte k výluhu zhruba 1,5 kila cukru. Znovu varte, tentokrát iba na miernom stupni asi 2 hodiny. Občas tekutinu premiešajte. Až sa med začne ťahať a zhustne, hrniec odstavte. Med nalejte do pohárikov a zaviečkujte.

Púpavový sorbet
Sorbet je ľahká nesmotanová zmrzlina. Je to ideálny dezert na jarné a letné mesiace. Aj keď sa ľadová pochúťka najčastejšie pripravuje z ovocia, je možné využiť aj púpavu. Postup: Nazbierajte 200 gramov žltých púpavových hlavičiek, čo je asi 160 kvetov. Poriadne ich prepláchnite pod tečúcou vodou. Zalejte ich litrom vody a hodinu varte. Potom nechajte odstáť až do druhého dňa, ideálne na tmavom a chladnom mieste.

Ďalší deň výluh preceďte, kvety vytlačte a znovu tekutinu povarte. Pridajte k nej 50 gramov krupicového cukru. Keď sa rozpustí, prilejte ešte šťavu z citróna a z pomaranča – z každého asi 100 mililitrov. Nezabudnite nálev ochutnať – podľa chuti potom ešte pridajte cukor alebo šťavu. Nakoniec nechajte vychladnúť, nalejte do formičky na nanuky alebo ľad a dajte do mrazničky. Pred podávaním rozdrvte tyčovým mixérom.